Projeler

Yeter ki Okuyun: İ.Ü. Okul Kütüphanelerini Destekliyor

Sosyal Sorumluluk Projesi; Okul kütüphanelerinin koleksiyonlarının zenginleştirilmesi, bu koleksiyonların sınıflandırılarak kullanıma sunulması için destek sağlanması ve yaşam boyu öğrenmenin ön koşulu olan bilgi okuryazarlığı konusunda eğitimler düzenlenmesi amacıyla ve gönüllülük esasıyla başlatılmıştır.


Bu amaç doğrultusunda, projemiz, “bilgi okuryazarlığı”nın önemi hakkında farkındalık yaratmak ve Türkiye’de, özellikle eleştirel yeteneklerini ve kişiliklerini geliştirmek için etkin öğrenme kabiliyetine ihtiyacı olan 12-18 yaş grubundaki gençlerin, “bilgi okuryazarlık” düzeylerinin arttırılmasını ve onlar arasında bu farkındalığın yaygınlaştırılmasını hedeflemektedir.
 

Proje kapsamında, 03 Mart 2014 günü Sarıyer Kaymakamlığı Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri için ilk bilgi okuryazarlığı etkinliğimizi gerçekleştirdik. Okul öğretmenleri ve öğrencileri ile buluştuğumuz bu etkinlikte, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç.Dr. Işıl İlknur Sert tarafından anlatılan, kütüphanelerin değişen yüzünün yansıtıldığı Bilgi Okur Yazarlığı konusundaki sunum ilgi gördü, bir kez daha kitap ve kütüphanenin önemi vurgulandı.

Uzun vadede, hem öğretmenlerin hem de onların yol gösterdiği öğrencilerin bilgi okuryazarı bireyler olmalarına katkıda bulunmak amacıyla projemiz yol almaya devam edecektir…


Devamı İçin TIKLAYINIZ

İşletme Fakültesi Kültür Kulübü Sosyal Sorumluluk Topluluğu

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Kültür Kulübü Sosyal Sorumluluk Topluluğu olarak işaret dili eğitiminin önemine dikkat çekmek üzere hazırladıkları yeni yıl mesajı


Mutlu Çocuklar Hayal Ediyoruz

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Kültür Kulübü Sosyal Sorumluluk Birimi dönemin ilk projesine adım atıyor.

“MUTLU ÇOCUKLAR HAYAL EDİYORUZ”

Kültür Kulübü Sosyal Sorumluluk Topluluğu olarak 2013-2014 eğitim öğretim yılındaki ilk projemiz ile Üniversite genelindeki arkadaşlarımızın desteğini alarak belirlemiş olduğumuz kardeş okulumuzdaki öğrencilerin bir dönemde ihtiyaçları olan kırtasiye malzemelerini karşılamayı hedefliyoruz.

Siz de aldığınız;

-Çanta
-Resim Defteri
-Müzik Defteri
-Kareli Defter
-Çizgili Defter
-Kurşun Kalem
-Kırmızı Kalem
-Kalemtıraş
-Silgi
-Pastel Boya
-Kuru Boya
-Hikaye Kitabı ile projemize destek olabilirsiniz.

***İhtiyaç listesi sürekli güncel tutulacaktır.
***Malzemelerin gönderimi 30 Kasım 2013’te yapılacaktır.

NOT: Projemiz kapsamında Şırnak Merkez Vakıf İlkokulu ile protokol sağlanmıştır.

Detaylı sorularınız için Sosyal Sorumluluk Birimi Başkanı Sevil Erdem ile iletişime geçebilirsiniz.

Facebook İletişim Adresi İçin Tıklayın



Huzurevi Ziyaretleri (Biz Huzurluyuz !)

Yaşlanmak hepimizin kaçınılmaz sonu ve yaşlılık, çocukluk dönemi kadar ilgiye ihtiyacı olan bir dönem.
Hal böyleyken yaşlılarımızı yalnız bırakmak istemeyen eczacılık fakültesi öğrencileri olarak 2009 yılından bu yana her yıl düzenli olarak BİZ HUZURLUYUZ Sloganıyla huzur evi ziyaretleri düzenlemekteyiz.
Bazen bir yılbaşı gecesinde hediyelerimizle, bazen soğuk kış günlerinde kendi hazırladığımız grip çaylarıyla bazen de meyve poşetleriyle kapısını çaldığımız Semiha Şakir Huzurevin’de hep güler yüzle karşılandık.


  

  



Hasta Bilgilendirme Projesi

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Sosyal Sorumluluk Birimi Hasta Bilgilendirme Projesi
Fakültemiz 3,4 ve 5.sınıf öğrencileri farmakoloji ana bilim dalımızdan aldıkları özel eğitimlerle ‘Hasta Bilgilendirme Projesi’ gerçekleştiriyor.
Bu projedeki amaç halkın bilinçsizce ve hatalı ilaç kullanımının önüne geçmek için halkın bilinçlendirilmesinin sağlanması, yapılan küçük kontrol ve testlerle risk gurubunda bulunan hastaların hekimlere yönlendirilmesi aynı zamanda bir takım koruyucu önlemler almalarını sağlamakdır.


  


  

Kampüsümüzde Koordinatörlüğümüzün girişimleri ve teşvikiyle öğrenciler bisiklet kullanıma teşvik edilmiştir. Öğrencilere ücretsiz bisikletler temin edilmiş, kampüs içi bisiklet yolları ve parkları yapılmıştır. 2009 yılında Bisiklet Kulübü kurularak birçok bisiklet etkinliği tertip edilmiştir.
Projenin Tarihi : 2009
Projenin Amacı : Arazi yapısı uygun olan kampüsümüzde öğrencilerimize bisiklet sporunu sevdirmek.
Bisiklet Sayısı : 50 adet Üniversitemize ait bisiklet ile öğrencilerimizin kendi bisikletleri
Projenin Sorumlusu : Kampüs Koordinatörlüğü-SKS

Kampüste öğrencilerimizin düzenli ve sağlıklı beslenmelerini temin için ilk defa kahvaltı hizmeti verilmeye başlanmış olup çok sayıda öğrencimizin sabah eğitimlerine kahvaltı ederek başlamaları imkanı sunulmuştur.
Proje Tarihi : 2009
Projenin Amacı : Öğrencilerimize günlük eğitim öncesi kahvaltı yapma imkanı sağlamak.
Projenin Sorumlusu : Kampüs Koordinatörlüğü ve SKS


KALEMİMİ VER, GELECEĞİMİ YAZAYIM 2013

Kampanyanın Hedefi :
Bakanlığın 2009 yılı Mart ayı verilerine göre, ülkemizdeki okul sayısı 55.000, okul kütüphanesi sayısı 15.405’dir. Bu veriler, örgün eğitimdeki okulların %72’sinde bir okul kütüphanesi olmadığını göstermektedir. Var olduğu belirtilen kütüphanelerin nitelikleri, işlevsellikleri ve istihdam yapısı konusunda yeterli bilgi bulunmamakla birlikte bazı özel okullardaki kütüphaneler dışında okul kütüphanelerinin çoğunun sınırlı sayıda, güncelliğini yitirmiş ve genellikle basılı kaynaklardan oluşan koleksiyonlara sahip olduğu, genellikle kütüphanecilik eğitimi almamış görevlilerin sorumluluğuna verildiği ve çağdaş kütüphanecilik hizmetlerini vermekten uzak olduğu bilinmektedir.
Türkiye gerçekleri göz önüne alındığında, okuma çağındaki kişilerin okullarında bir kütüphaneye bile sahip olmadığıyla yüz yüze geliyoruz. Ülkemizin doğusunda bulunan okullardaki öğrenciler zor hava ve yol şartlarına rağmen okullarına devam ediyorlar. Okullarında onları bekleyen ne bir kitapları ne de yazacak defter ve kalemleri var… Onların sadece sizden gelecek yardımları bekleyen minicik kalpleri ve küçük şeylerden mutlu olan masum gülücükleri var.

Kampanyanın Amacı :

Kütüphane ve Kırtasiye ihtiyacı olan okullara,
Okuma isteği olan ve durumu olmayan öğrencilere,
Toplanan eşyaların biriktirilip teslim edilmesi,
Öğrencilere giyim yardımı yapılması,
Okulların eksiklerinin giderilmesi,
Öğrencilerin, Öğretim üyelerinin, Kulüplerin, Medyanın yardımlarıyla kampanyayı büyütmek ve daha fazla okula daha fazla öğrenciye yardım eli uzatmak…
Kampanyanın Sorumlusu :
İstanbul Üniversitesi Rehberlik Danışmanlık Sosyal Destek Birimi Bahçeköy Yerleşkesi(Orman Fakültesi) Sorumluluğunda, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Öğrenci Kulübü ( OREM) Liderliğinde.
İrtibat Tel : 5312520626(Gizem AYGEN
533 412 98 04(Öznur ÖZDEN)

Sorumlunun ve Liderin Görevleri:

Kampanyanın en üst düzeyde gerçekleşmesi ve hedeflerine ulaşması için plan ve programlar yapmak.
Uygun olan her türlü vasıtalarla tanıtımını yapmak (Genelgeler, medya afiş, elektronik ortam vs.) Grup Sayfasında tanıtım sayfasını hazırlamak.
Kampanyaya finans sağlamak, sponsor bulmak.
Kampanya Süresince Yürütülecek Faaliyetler:

Fakültedestant açarak tanıtım yapmak,
Kampanya kartlarını insanlara ulaştırmak,
Bağış yapılan kitap,kalem,defter,giysi benzerini toplamak,
Bağışlanan ve toplanan eşyaların düzenli kayıt altına almak ve istiflemek,
Kampanya ile ilgili “Söyleşi” düzenlemek,
Görsel ve yazılı basından yardım almak,
Yaptıklarımızı güncel olarak internet ortamında paylaşmak.
Kampanyanın Tarihi:

13-14-15-16Mayıs 2013–Pazartesi Salı Çarşamba, Perşembe,( aktif olunacak günler;Salı ve Çarşamba).

Kampanyada Yardım Edilen Okul :
Afyonİli, Bolvadin İlçesi,Karayokuş Köyü İlköğretim Okulu
Okul Mevcudu : 170

KAMPANYA FAALİYETLERİ :

Öğrencilerle sohbet ve birlikte oyunlar,
Yardımların dağıtılması,
Fidan dikimi ve uçurtma şenliği,

KATILANLARIN LİSTESİ :

Sayı ve isim henüz belli değil fakat 15-20 öğrenci olabilir.

Katılacak Öğretim Görevlisi: Yard. Doç. Dr. Öznur Özden
 
Kampanya ile ilgili ,


Kalemi ve defteri olmayan onlarca çocuğumuz var ki; Bir Kurşun Kaleminizi Yollamak ister misiniz?


   Onlar zor şartlar altında eğitimlerini sürdürüyorlar, Çoğunun ne ayakkabısı ne de giyecek bir paltosu var… Peki bu kimin suçu?


   Her çocuk şanslı doğmaz. Yaşıtları gibi okula gitmek varken onlar ağır şartlarda çalışmak zorundalar… Cinsiyet ayrımı yapmıyorlar, okulla bile sahip değiller belkide?


  Bir kap yemekten beraber doyuruyorlar karınlarını, bugün doyduklarına minnettarlar… Yemeğimizi paylaşmaya ne dersiniz?


  Onlar okula gitmeyi o kadar çok istiyorlar ki, hiçbir güç engel olamaz…






Kampüsümüzün güney alanında göl kenarındaki yaklaşık 700 dönümlük alan için Kampüs Koordinatörlü ve Orman Fakültemizin ortak yürüttüğü çalışmalar ile ağaçlandırma planı ortaya konmuştur. 2011 yılında bu çalışma, Orman ve Su işleri Bakanlığının 4122 sayılı “Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı” kapsamında ortak bir projeye dönüştürülmüştür. Bakanlıkla gerçekleştirilen protokol kapsamında 300 dönümlük bir alanda 19500 adet, zemin koşullarına uygun farklı ağaç türleri dikilmesi ön görülmektedir. Ağaçlandırma çalışmaları, 23 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilen törenle başlatılmıştır.
2009 yılından sonra gerçekleştirilen ağaç çalışmaları,
1- Orman Fakültesi ve 2009-2012 yıllarında Veteriner Fakültesi ve Sesi güzel Ünitesine 2000 adet fidan dikimi.
1) 2011 yılında kampüs bina çevrelerine ve yürüme yollarına 800 adet leylandi fidanı dikimi.
2) 23 Mart 2012 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Üniversitemiz arasında 4122 sayılı “Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı” kapsamında Avcılar Kampüsümüzde çevre düzenleme ve ağaçlandırma projesi hayata geçirilerek 1800 (çınar, ıhlamur, selvi oya ağacı, erguvan vb.) fidan dikilmiştir.
Projenin Amacı : Kampüsümüzün çevre düzenlemesinin yapılarak daha yaşanabilir olması
Projenin Sorumlusu : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kampüs Koordinatörlüğü, Orman Fakültesi

Kampüsümüzde Koordinatörlüğümüzün kampüs genelinde personelimizin diet yemek ihtiyacına yönelik başlatılan araştırmalarda, 250 yi aşkın personelimizin sağlık sorunları nedeniyle (şeker, tansiyon vb.) raporlu diet yemek ihtiyacı olduğu tespit edilmiş. Sağlık sorunları olan personellerimiz için 2009 yılı başlarında diyet yemek verilmeye başlanmıştır. Günde yaklaşık 100 – 150 personel bu hizmetten yararlanmaktadır.
Proje Tarihi : 2009
Projenin Amacı : Sağlık sorunları olan personele yardımcı olmak.
Projenin Sorumlusu : Kampüs Koordinatörlüğü – SKS